Українські господині вже точно розпочинають підготовку до Великодня: прибирають в оселях, купують обновки та збирають основні продукти до пасхального кошика. Я теж не злишилась осторонь і пішла в ресторан «Гості» за допомогою.
Шеф-кондитер Уляна Коцаба провела зі мною півдня, щоб навчити декорувати Святкову Паску, пасхальні пряники, визначити і порадити найкращий рецепт для Паски та допомогти зібрати подарунковий кошик з усіма необхідними продуктами в день свята. Але розпочнемо з основого, що ми повинні знати про свято воскресіння Христа.
Основні традиції
Цього року православні християни святкують Великдень 28 квітня. До православного свята готуються протягом 7 тижнів і супроводжуються вони Великим Постом. Саме стільки часу, згідно Біблії, Ісус провів у пустелі.
Останній тиждень перед Великоднем — найурочистіший, і знаменується багатьма традиціями. Кожен із 7 днів є чимось особливим, і найбільш важливими перед неділею є Чистий четвер та Страсна п’ятниця.
Чистим четвер зветься через те, що православні християни прагнуть духовного очищення, але в наші дні більшість християн обмежуються купанням у комфортних домашніх умовах. Страсна п’ятниця - це день скорботи, коли не можна розважатися і бажано навіть не їсти та не пити.
У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби. Богослужіння проводяться особливо урочисто й тривають вони до ранку. Тож усі обмеження Страсного тижня втрачають силу. Ті, хто постував, можуть розговлятися. Цього дня не можна перебувати в печалі, злитися, ображатися чи сваритися з близькими.
Христосувтися - це традиція, якій вже 2000 років: весь період святкування при зустрічі люди вітають один одного словами:
– «Христос воскрес!»
– «Воістину воскрес!», триразово цілуються і обмінюються писанками.
Їстівні символи Великодня: сніданок починають з освячених продуктів, кожен повинен з’їсти по яйцю і покуштувати інші принесені з церкви страви. Головними атрибутами великоднього столу є яйця-крашанки, паски і сирні паски.
Рецепт Паски від шеф-кондитера Уляни Коцаби:
Опара:
Молоко - 0,250
Дріжджі - 0,025
Цукор - 0,008
Борошно - 0,050
Цукор - 0,200
Сіль - 0,005
Лимонна і апельсинова цедра
Жовтки - 5 шт
Яйця - 1 шт
Борошно - 0,560
Вершкове масло (м’яке) - 0,175
Олія (в кінці) - 0,005
Родзинки - 0,200
Ваніьний цукор - 0,005
Шафран (не обов’язково)
Родзинки або будь-які інші цукати можна заздалегідь замочити в ароматному алкоголі.
Спочатку готуємо опару: у тепле молоко вмішуємо цукор, дріжджі та борошно. Посудину з опарою розташовуємо у теплому місці, затягнувши харчовою плівкою. Коли опара готова (при натисанні пальцем не пружинить, а провалюється), можна приступати до першого замісу.
З’єднуємо половину всього об’єму борошна, жовтки та половину цукру з опарою, замішуємо гладке однорідне тісто. Даємо йому підійти у теплому місці - об’єм тіста повинен збільшитися щонайменше вдвічі.
Другий заміс дуже важливий - його якість буде безпосередньо впливати на кінцевий результат, який ми отримаємо. Тепер ми вмішуємо у тісто всі решту інгредієнти - решту борошна, цукру, ванільний цукор (або екстракт натуральної ванілі), шафран, а також вершкове масло. Що довше і ретельніше ви будете вимішувати тісто, тим кращою буде текстура, смак і зовнішній вигляд ваших пасочок. Не шкодуйте сил та часу, а ще краще - доручіть цю справу кухонному комбайну, використовуючи спіральну насадку для замісу тіста. В кінці додаємо олію і знову даємо тісту піднятися. Знову накриваємо його плівкою, ставимо у тепле місце, чекаємо, поки воно вдвічі збільшиться в об’ємі.
Під час третього замісу додаємо родзинки (або цукати). Якщо вони вологі, їх необхідно обсипати борошном. Вмішуємо родзинки в тісто і даємо йому ще раз підійти, після чого розкладаємо майбутні пасочки у форми, заповнюючи їх на 1/3 висоти. Вже у формах тісто ще раз піднімається у теплому місці і випікається при температурі 180*. Час випічки залежить від розмірів пасочок: для маленьких 100-грамових достатньо 15020 хвилин, а більші повинні провести у печі не менше як 35-45 хвилин.
Святковий кошик
Обов’язковою традицією є збирання кошику до Великодня, з яким люди йдуть до церкви святити продукти та до близьких і родичів похристосуватись і привітати один одного. Ресторан «Гості» має для вас ідеальний готовий варіант кошику для придбання:
М’ясні делікатеси власного виробництва:
1. Домашня печена ковбаса - 600 г
2. Крашанки - 7 штук
3. Намазки до хліба:
4. Випічка з пекарні:
Вартість такого кошика складає 2500 грн
Також у ресторані ви можете придбати випічку до Великодня і самі скуштувати Паску за рецептом шеф-кондитера "Гостей":
Бажаю вам гарних свят!
І легкої підготовки до Великодня)