Не лише фігура, а й довкілля може постраждати від вашого бенкету на Великдень і травневі. Про те, як зробити святкування на природі максимально «еко» розкажуть люди, для яких «zero waste» – не просто слова, а life style.
Олександр Македонський – еко-активіст, створив громадську міні-сортувальну станцію біля свого будинку на Дарниці.
Ольга Лящук – еко-активістка, координаторка міжнародної мережі збільшення енергоефективності CLEEN.
1. Замініть пластиковий посуд висівковим.
Олександр Македонський радить у якості альтернативи пластику органічний посуд із висівок. Перед тим, як потрапити на стіл у вигляді тарілки, ножа чи виделки висівки пресують і обдають струменем гарячого повітря. Так вони й набувають форми та міцності. З’їли свій шашлик? Можете «закусити» органічною тарілочкою або віддати її пташкам на обід – ані флорі, ані фауні вівсяний «сервіз» не зашкодить.
2. Залиште вологі серветки вдома, а краще – на полиці в магазині.
Прості вологі серветки, без яких не обходиться жодна жіноча сумочка – справжній Доктор Зло для екології. Минулоріч із лондонської каналізації «виловили» 130-тонну купу сміття, більшу частину якої сформували ці засоби гігієни. Виготовлені із пластикових волокон та просякнуті антибактеріальними розчинами, вологі серветки не розкладаються! Та не панікуйте, Yabl має для вас еко-альтернативу: Ольга Лящук радить брати із собою на природу вологий рушник із мікрофібри. Щоб волога не випаровувалась, заховайте його у прозорий пакет із zip-застібкою. Якщо ж ви так стомились від підготовки до застілля, що лінь навіть намочити рушник, то Олександр Македонський має пораду ще простішу – беріть із собою баклажку води і нехай ваш друг просто зливає на руки. І природі добре, і друга перевірите на готовність допомогти.
3. Їжу складайте у органічні пакети із крохмалю.
Пакети із приставкою «біо» розкладаються за місяць, на відміну від поліетиленових, котрі розкладаються від 15 до 30 років. Якщо ж ви бігаєте супермаркетом у пошуках органічного пакета уже кілька годин і все ніяк, то багаторазові харчові лотки вам у поміч. Ольга Лящук радить звертати увагу на позначку «для холодних/для гарячих продуктів», щоб пластик під впливом високої температури не «заражав» токсичними речовинами ваш ароматний шашлик.
4. Зберігайте тишу.
Зараз у лісі – період тиші, коли у пташок «шлюбний період». Будете сильно шуміти – і від переляку всі «весілля» буде відмінено. У тварин, які стали батьками від стресу може навіть пропасти молоко, тому добре подумайте перед тим, як врубати Монатіка на весь ліс. За словами Ольги Лящук, краще місце для відпочинку – на околицях – місцеві тварини більш звиклі до шуму і він їх не злякає.
5. Виберіть спеціальне місце для багаття
Пошукайте уже облаштоване місце для приготування шашлику – з мангалом і під накриттям. Якщо такого немає – привезіть мангал та все потрібне із собою. Та навіть не думайте розводити багаття просто на землі (особливо, якщо ви уже пропустили бокальчик-другий) – це небезпечно через можливість поширення вогню і карається законом.
6. Погуляли на травневі – приберіть свою планету.
Олександр Македонський наголошує, що після вашого відпочинку на природі там має залишитись так само чисто, як і до вас! В ідеалі – ще краще, ніж до вашого святкування. Тому не забудьте взяти із собою пакети, аби скласти все сміття. Зробіть фото галявини «до» та «після» для своїх stories – нехай всі друзі знають, хто у мами еко-активіст!
7. Посадіть дерево!
Навряд чи за травневі ви встигнете побудувати дім чи народити сина (хоча хтозна!), а от дерево посадити – це до снаги кожному. Купіть саджанець, який вам до вподоби і посадіть його на місці свого бенкету – і зарядку зробите, і користь планеті принесете. Та й, погодьтеся, повертатись наступного року на це місце буде значно приємніше.