Із 22 по 24 листопада, в межах фестивалю Дні українського кіно, про який ми писали раніше, в паризькому кінотеатрі Бальзак покажуть стрічку «Борщ. Секретний інгредієнт». Фільм розповідає про подорож українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка Україною у пошуках рецепту «справжнього борщу».
«Який український борщ - справжній? На свинині, птиці, яловичині чи може таки на грибах? А як щодо квашеної капусти, а не свіжої і солоного томатного розсолу замість пасти? Буряк варити, запікати чи квасити? Куштували рибний борщ? А з яблуками, сушеними грушками чи чорносливом?» – ставлять питання в описі до трейлера стрічки.
Протягом мандрівки борщ варили високо в Карпатах і на військовій польовій кухні під Бердянськом, в їдальні Чорнобильської АЕС і просто в центрі Ужгорода, у резиденції сучасних художників і в гуцульському селі, у вишуканому львівському ресторані та в хатинці пасічника під кордоном з Білоруссю. Із фільму глядачки та глядачі дізнаються, що Тарас Шевченко любив борщ на карасях, а в родині Івана Франка у страву завжди нарізали баклажан. На Полтавщині додають сушені груші, а на Київщині – чорнослив. На Галичині колір борщу брунатний, а на Одещині – жовтогарячий.
Тревел-фільм Дмитра Кочнєва отримав фінансування за результатами Конкурсу соціально вагомого контенту про єдину та різноманітну Україну – PITCH UA. У межах Днів українського кіно стрічку покажуть завтра, 23 листопада.